Povijest Udruge

UDRUGA HRVATSKIH KOŠARKAŠKIH SUDACA

Udruga hrvatskih košarkaških sudaca osnovana je 27. rujna 1992. u Puli na sjednici Osnivačke skupštine Sabora Udruge hrvatskih košarkaških sudaca.

Za prvog predsjednika Udruge izabran je profesor Ivica Slipčević iz Šibenika. Pored Ivice Slipčevića predsjednik Udruge bio je gospodin Danko Radić iz Šibenika. Prva tajnica UHKS-a bila je gospođica Nadica Kopejtko iz Zagreba.

U mandatnom razdoblju od 2012. do 2015. godine dužnost predsjednika UHKS-a obnašao je Ante Kardum iz Slavonskog Broda. Na Izvanrednom saboru 2015. u Zagrebu izabrano je novo rukovodstvo na mandatno razdoblje od 4 godine: predsjednik UHKS-a Tonči Anzulović; Upravni odbor UHKS-a: Danijel Perčić, Valter Sirotić, Željko Miletić, Jadranko Perlić, Alan Grbić i Saša Šarac.

Na sjednici Upravnog odbora izabrana je stručna komisija na čelu sa: predsjednik Davorin Nakić; članovi: Dubravko Muhvić, Dragan Medan, Stojan Trivić i Saša Šarac.

Zbog zauzetosti kao prvi čovjek FIBA sudaca Europe, gosp. Davorin Nakić se zahvalio na dužnosti prvog čovjeka struke, ali je i dalje na dispoziciji UKHS-u te uvelike pomaže u svim aktivnostima i radu UHKS-a te je izabran novi predsjednik gosp. Dubravko Muhvić.

Po prvi puta u sezoni 2015./2016. uz svesrdnu pomoć predsjednika i Upravnog odbora HKS-a, uvedeni su kontrolori suđenja, kao osobe koje se bave edukacijom i stručnim osposobljavanjem i usavršavanjem sudaca primarno na A-1 ligi, ali se isti bave konstantnim radom i na svim ostalim ligama.